Site Hızı Nedir?
Bir web sitesinin yüklenmesi için geçen süreye site hızı adı verilir. Herhangi bir web sitesinin mobil ortamda tamamen yüklenmesi sadece 15 saniyeyken, masaüstü bilgisayarlarda bu süre ortalama 8-11 saniye arasında değişir. Google’ın web siteleri için site yüklenme hızı konusunda tavsiye ettiği süre ise 2 saniye olduğundan bu değer web dünyasında ideal site hızı olarak bilinir.
Web sitelerinin etkileşimli katmanın yüklenmesi 1,5 saniye olduğundan, 2 saniye ortalama sürenin üzerindedir. Böylece ziyaretçilerinizin boş bir web sayfası görmesindense, etkileşime girmeye başlamış bir sayfayla karşılaşmaları sitenizin “hızlı site” olduğunun göstergesidir. Site hızı, bir web sayfası içeriğinin tamamen yüklenmesi için geçen süreyi ifade ettiği için sayfa yükleme hızı ya da sayfa hızı olarak da adlandırılır.
Web Site Hızı Ne Kadar Önemli?
Tüm arama motorları ziyaretçileri görmekten mutlu olmayacakları bir sayfaya yönlendirmek istemediği için faydalı ve kaliteli içeriklerin yanı sıra site hızına da önem verir. SEO açısından kullanıcı deneyiminin (UX) ne denli önemli olduğu göz önüne alınırsa, web sitesi hızının ziyaretçilerin trafiği açısından önemi daha da iyi anlaşılacaktır.
Web sitesi hızı ve kullanıcı deneyimi konusunda dünya çapında yapılan sayısız araştırma, ziyaretçilerin sabırsız olduklarını ve geç yüklenen siteden hemen çıkış (bounce rate) yaptıklarını ortaya koyar. Bu konuda en çarpıcı örnek Amazon.com olabilir. Amazon’un web site yöneticileri, sitenin sadece 1 saniye yavaşlamasının yılda 2 milyar dolara yakın zarara neden olacağını belirtir.
Site hızı konusunda yapılan bir başka araştırmaya göre ise yüklenmesi 3 saniye ve daha fazla süren sayfaların, ziyaretçi trafiklerinin neredeyse yarısını kaybettiklerini ve gelen trafiğinse site sayfaları arasında dolaşmak istemeden sayfayı kapattıklarını belirtir. Araştırma sonuçlarına göre, site açılış hızı sadece 1 saniye geciktiğinde dönüşüm oranında %7 kayıp ve müşteri memnuniyetinde %15’in üzerinde azalma olacağı kaydedilmiştir.
Web dünyasının dev yazılım şirketi Microsoft, sayfa yükleme hızında gerçekleşen 0,25 saniyelik minik bir farkın dahi e-ticaret siteleri arasında ciddi rekabet oluşturduğunu vurgular. Bu küçük farklara dahi tahammülü olmayan ziyaretçiler, aradıkları hizmet ya da bilgi için beklemektense bu süreyi diğer sitelere göz atarak değerlendirmek ister.
Özetle site hızının önemi konusunda şu sonuçlar çıkarılabilir:
- Sayfa yükleme hızı 4 saniye ve üzerindeyse, her 4 trafikten biri siteyi terk eder.
- Ziyaretçilerin neredeyse yarısı, site yükleme hızı düşük performans gösteren web sayfalarını tekrar ziyaret etmez.
- Mobil siteye erişim esnasında yükleme süresi 5 saniyeden uzun sürerse, kullanıcı sayfadan direkt ayrılır.
- Google, sayfa yükleme hızının 2 saniye ve daha az sürelerde olmasını önerir. Bu konuda sayfa hızını mobil cihazlarda sıralama faktörü olarak ilân eder.
- Google başta olmak üzere tüm arama motorları, kullanıcı deneyimini önemseyen sitelere üst sıralarda yer vermek ister.
Sitenizin Hızını Ölçebileceğiniz Araçlar
Bir web sitesinin yüklenme süresi saniye olarak ölçülür. Web sitenizin hızını ölçmek ve sayfalarınızın yükleme hızını düşüren unsurların sıralandığı raporlara sahip olmak için site hızı ölçme programı çeşitlerinden yararlanabilirsiniz. Site hızı araçları ile web sitenizin hem masaüstü hem de mobil cihazlarda gösterdiği performansa dair ayrıntılar ile Dünya genelinde sitenizin kaç saniyede yüklendiğini görebilirsiniz.
Site hızı analiz ve testi yapan araçlar genellikle önbelleğe alma, veri indirme, yükleme boyutu, istemci ile sunucu arasındaki iletim süreleri ile kullanıcı deneyimi gibi kriterleri takip ederek performans puanları oluşturur. Ayrıca analiz sonunda size iletilen sonuç ve öneriler sayesinde performans sorunlarını tanıyabilir ve çözümleme konusunda gerekli işlemleri yapabilirsiniz.
1. Pingdom
Popüler site hızını test etme araçlarından biri olan Pingdom, ayda 20 milyardan fazla web sitesinin testini gerçekleştirebilen gelişmiş özelliklere sahip bir web sitesidir. Performans sonuçlarını 12 ayrı kriter olarak sunan araç ile sitenizin tüm test sonuçlarını sisteme kaydedebilir ve uzun vadede hız gelişim süreçlerini izleyebilirsiniz.
Site hızı ölçme için Pingdom sitesine tıklamalı ve web adresinizi ilgili alana girmelisiniz. Konumunuza en yakın olan lokasyonu seçtikten sonra “Site hızını test et” veya “Start Test” alanına tıklayarak testi başlatabilirsiniz. Birkaç dakika sonra bulunduğunuz lokasyona göre load time değerlerini gösteren sonuç tablosunu görebilirsiniz. Ayrıca tablonun altında site hızı arttırma için geliştirmeniz gereken eksiklerinizi görebilirsiniz.
2. GTMetrix
Site açılış hızı testi alanında en popüler analiz sitelerinden biri de GTMetrix’tir. Test sonrasında sunduğu kapsamlı rapor ile öneriler ile web sitenizin hızını ciddi oranda artırabilirsiniz. GTMetrix, ücretsiz hizmet veren bir araçtır. Böylece site üzerinden oluşturacağınız hesap ile test yapabilir, sonuçlara ait grafikleri PDF olarak indirebilir ve son 20 testin sonuçlarını karşılaştırabilirsiniz.
3. PageSpeed Insights
Google tarafından sunulan site hızı ölçme aracı olan PageSpeed Insights tüm dünyada en sık kullanılan ücretsiz araçlardan biridir. Web sitesindeki ilgili alana sitenizin URL’ini yazarak, “Analiz Et” sekmesine tıklayabilirsiniz. Test sonucu size 100 üzerinden değerlendirilen bir puan olarak görünecektir. Dilerseniz sol üst alandan desktop veya mobil seçimi yaparak da sonuçları görüntüleyebilirsiniz.
PageSpeed Insight, sonuç raporunun altında sitenizin hız performansını artırmak için geliştirilmesi ya da eklenmesi gereken pek çok öneri de sıralar. Aracın Google gibi en büyük arama motoru tarafından geliştirildiği düşünülürse, buradaki performans artırma kriterlerini uygulamak, rakiplerinize karşı ciddi rekabet avantajı kazanmanızı ve sitenizin oldukça hızlı olmasını sağlayacaktır.
İdeal Site Hızı İçin Öneriler
Görsellerin Optimizasyonu
Web sayfalarınızdaki boyutu yüksek görseller, site hızını azaltan faktörlerden biridir. Basit grafik düzenleme araçları ya da eklentiler ile görsel kalitesinde azalma olmadan görsel boyutlarınızı küçültebilir, böylece sayfa yükleme hızınızı artırabilirsiniz.
Bu konuda şu önerileri dikkate almanız tavsiye edilir:
- Mümkünse her daim JPEG ya da PNG formatı kullanmalısınız. Buna karşın TIFF ve BMP formatlarını kullanmaktan kaçının.
- Görsellerinizde gereksiz unsurlar varsa küçültme yapmadan önce kırparak çıkarın, daha sonra boyutlarını küçültün.
- Görsellerinizin büyüklüğünün web sayfasının geneli ile uyum içinde olmasına dikkat edin. Sayfanızın genişliği 600 piksel ise 1000 piksel görsel eklemenin anlamı yoktur.
Kodlama
Web sitenizi oluştururken seçtiğiniz kodlama da hıza etki eder. Örneğin, PHP web sitesi tasarlamak için muhteşem bir kod sistemi sunsa da sunucu kaynaklarını yüksek seviyede kullandığından, mümkün olduğunda PHP kodlarını HTML kodlarıyla değiştirmeniz gerekir.
Hosting ve Sunucu Seçimi
Siteniz yeni kurulduysa ilk etapta paylaşımlı bir hosting kullanabilirsiniz. Ancak zamanla trafik hacminiz arttıkça kullandığınız hosting yeterli gelmez, siteniz yavaşlayabilir. Böyle durumlarda ziyaretçileriniz daha yavaşlamayı hissetmeden daha iyi bir hosting ve server plânına geçmeniz gerekir.
Cache Sistemi
Cache sistemi, verilerin geçici bir bellek alanında saklanmasına yardımcı olur. Bir web sayfası görüntülenmek istendiğinde arka kısımda PHP fonksiyonları çalışır, veritabanınız ve gösterilecek çıktılar sorgulanmaya başlar. Bu sorgulamaları cache sistemiyle azaltırsanız, sayfa yükleme hızı otomatik olarak artar.
HTML, CSS ve JS Sıkıştırma
Web sitenizi oluştururken kullandığınız kodlara ait metin dosyalarının boyutunu azaltmanız, site hızı artırmada önemli bir etkendir. Dosyaları küçültmek, fazla boşlukları ve satır aralarını kesmek, kodlardaki sınırlayıcıları engellemek, transfer edilecek veri miktarını azaltmak demektir.
Veritabanı Optimizasyonu
Site hızlandırma konusunda önemli olan bir diğer kriter de veritabanı optimizasyonudur. Bunun için veritabanı boyutlarını artıran birtakım karışık eklentiler, CMS sistemi, blog gönderileri, sayfa yorumları gibi bilgilerin optimize edilmesi gerekir.
Kaynak: vargonen.com