www olmadan site açılmıyor sorunu (Blogger)

 

Blogger platformuyla bir web sitesi oluşturulduğunda ve özel alan adresi kiralandığında birçok kişi tarayıcı programına www yazmadan web sitesini açamıyor. Bu sorun özellikle Blogger sitenin özel alan adresine yönlendirilmesiyle yaşanan bir sorundur.

Daha kısa ve özet bir şekilde anlatmak gerekiyorsa Blogger platformuyla oluşturduğunuz site www.ornek.com şeklinde adres çubuğunda yazıldığında açılıyorsa ve ornek.com şeklinde yazıldığında açılmıyorsa bunun başlıca sebebi DNS bölümünde A kaydının eksik olmasıdır.

İnternette bu sorun için birçok enteresan çözüm yolu bulunmaktadır. Ancak bu çözüm yolunun birçoğu işe yaramamaktadır. Çünkü anlatılan çözüm metodunun sorunla hiç bir ilgisi bulunmamaktadır.

Burada Blogger için bahsedilen çözüm yollarından bahsediyorum tabi.

www olmadan sitem açılmıyor sorunu ve çözümü

Şimdi bu başlık altında yazanları dikkatlice okuyun. Hemen endişelenmeyin. Sorunun sebebi ve çözüm yolu oldukça basittir. Özel alan adresiniz olsun olmasın sorunun çözümü bu içerikte yazmaktadır.

Blogger siteniz vardı. Bu siteye yeni bir özel alan adresi kiraladınız ve gerekli yönlendirmeleri yaptınız. Ancak alan adresinizi www olmadan girdiğinizde siteye ulaşamıyorsanız DNS kaydınızda eksiklik bulunmaktadır.

Yapmanız gereken şey alan adresinizi ornek.com yeniden www.ornek.com adresine yönlendirmenizdir. Bunun için Blogger ayarları kısmında aşağıdaki görselde de gözüken bir seçenek mevcuttur.

Ancak buradaki çözüm yolu işe yaramayabilir. Blogger, özel alan adresinize müdahale etme konusunda sınırlandırılmış olabilir. Eğer ornek.blopspot.com alt alan adresini kullanıyorsanız bu seçeneği etkin hale getirmek sorununuzu çözecektir. Bunun için ayarı etkinleştirip bir kaç saat beklemek yeterli olacaktır. Ama özel alan adresine sahip olan kişiler için bu seçenek pekte bir işe yaramayacaktır.

Bu durumda alan adresini kiraladığınız siteye gidin. Bu GoDaddy olabilir yada herhangi bir site olabilir. Şuan bu içeriği okuduğunuz bloguzmani.com alan adresi isimtescil sitesinden kiralanmıştır. Bu yüzden bloguzmani.com adresini www.bloguzmani.com adresine yönlendirmek için sitenin DNS sekmesine isimtescil üzerinden ulaşmalıyım.

Burada bahsedilen yönlendirme 301 yönlendirmesi değildir.

Şimdi bloguzmani.com sitesinin DNS sekmesine ulaşmak için isimtescil sitesine gidelim.

Yukarıdaki görselde de gözüktüğü gibi bloguzmani.com sitesinin DNS sekmesine ulaştık. Ancak sitenin Ad sunucularını CloudFlare sitesine taşıdığım için DNS kayıtları burada gözükmemektedir. Eğer sizde Ad sunucularını taşıdıysanız isimtescil - yada hangisini kullanıyorsanız - DNS kayıtlarını göremezsiniz.

Ancak herhangi bir taşıma işlemi yapmadıysanız alan adresinizin DNS sekmesine ulaştığınızda sayfa içerisinde CNAME, A, AAA, TXT gibi çeşitli kayıtlar göreceksinizdir. Şimdi bunları görmek için CloudFlare sitesine gidelim ve bloguzmani.com sitesinin DNS kayıtlarına bakalım.

Sitenin DNS kayıtları yukarıdaki görseldeki gibidir. Sizin sitenizin DNS kayıtları da buna benzerdir. Arayüz birebir aynı olmasa da yapılan tüm işlemler aynıdır merak etmeyin.

Alan adresini yeni aldıysanız zaten Blogger sitenizi alan adresine yönlendirmek için yukarıdaki görselde de gözüktüğü gibi iki CNAME kaydını değiştirmişsinizdir. Ancak alan adresini yeni aldıysanız hali hazırda var olan bir A kaydı göreceksinizdir.

Bu A kaydı, ornek.com alan adresini bir IP adresine yönlendirmiştir. Yukarıdaki görselde de görüldüğü gibi A kaydı bloguzmani.com adresini 104 ile başlayan IP adresine yönlendirmiş. 

Bu yönlendirmeyi kendim yapmıştım. Bundan önce başka bir IP adresine yönlendirme yapan A kaydı vardı. O kaydı sildim. Yerine yukarıda gözüken A kaydını ekledim.

İşte yeni alınan alan adresinde var olan A kaydı, satın aldığınız şirketin park sitesine yönlendirme yapıyor olabilir. Bu yüzden hali hazırda var olan A kaydını silin.

Ardından yeni oluştura tıklayarak CNAME, TXT, A, AAA gibi seçeneklerinin arasından A'yı seçin. İsim kısmında @ işareti koyun. IPv4 address kısmına web sitenizin IP adresini girin. Web sitenizin IP adresini bilmiyorsanız telaş etmeyin.

Buraya tıklayın. Açılan sitede kendi sitenizi www.ornek.com olacak şekilde girin ve enter tuşuna tıklayın. Sonrasında karşınızda aşağıdaki görselde de gözüktüğü gibi bir pencere çıkacaktır.


Görüldüğü gibi web sitemin 104 ile başlayan IP adresini buldum. Sizde sizin sitenizin IP adresini bu şekilde bularak IPv4 address kısmına girmeniz gerekiyor.


Sonuç olarak yukarıdaki görsele benzer bir DNS kaydı oluşturmanız gerekiyor. Bu kaydı girdikten hemen yada birkaç saat sonrasında www olmadan sitenin açılmama sorununu çözmüş olacaksınız.

DNS sekmesindeki A kaydı nedir ?

Bu DNS kaydı, host adını belirlenen bir IP adresine yönlendirmeyi sağlar.

Siz yeni bir A kaydı oluşturup isim kısmına @ işareti koyarak alan adresinizi (ornek.com), sitenizin var olduğu IP adresine yönlendirmiş oldunuz.

Zaten alan adreslerinin temel görevi de budur. Her bir sitenin IP adresi vardır. Ancak tarayıcıdan web sitelerine ulaşmanın kolay olması için adres çubuğuna sitenin IP adresini girmek yerine o IP adresine bizleri yönlendirecek olan alan adını gireriz.

Alan adını IP adresine yönlendirmek içinde A kaydını kullanırız.

Örneğin tarayıcıya 172.217.22.196 yazın ve entere tıklayın. Karşınıza Google'ın sitesi çıkacaktır. Peki sizce 172.217.22.196 IP adresini ezberlemek mi daha kolaydır yoksa Google.com adresini mi ?

İşte alan adresi bu işe yarıyor 😊 A kaydı da yönlendirme yapmayı sağlıyor.

Yorum Gönder

Yorum yaparken:
1. İçerik konusuyla alakalı olmasına özen gösterin.
2. Yazım ve dil bilgisi kurallarına uymayı ihmal etmeyin.
3. Konu ile ilgili olmayan sorularınız için ise İletişim sayfasını kullanın.

Daha yeni Daha eski